8 tips voor het boeken van een DJ

DiscoRoyaal.nl

8 tips voor het boeken van een DJ

DiscoRoyaal is met meer dan 150 boekingen per jaar en 20 jaar ervaring niet meer weg te denken in het feestcircuit. Wij zijn gespecialiseerd in bedrijfsfeesten, bruiloften, privé feesten en hebben alles al een keer gezien en meegemaakt. Hieronder geven we 8 tips waar je op moet letten als je een DJ boekt.

Download hier het gratis e-book met de 8 Tips

1: Contact

Bij elk succesvol feest is er altijd wel van te voren contact geweest. Bel, mail en spam de DJ die je wilt boeken of het boekingskantoor. Als je een DJ boekt via een boekingskantoor, vraag dan of de DJ bij het bevestigen contact met je wilt opnemen. De DJ moet immers het feest maken en niet het kantoor waar je de DJ geboekt hebt. Het voordeel van direct contact hebben is dat je kunt peilen of er een klik is en of je op 1 lijn zit met DJ. Je kunt tijdens dit contact alle vragen stellen die met de boeking te maken hebben. Een ervaren DJ zal dan ook een checklist met vragen klaar hebben liggen, waarop je antwoord moet geven. Ook na het eerste contactmoment moet de DJ bereikbaar voor je zijn voor als je nog vragen hebt niet gesteld zijn. Een ervaren DJ en een net boekingskantoor, leggen dan ook alles vast in een offerte en een bevestiging.

2: Locatie

Waar ga je het feest geven? Doe je dit thuis in de achtertuin, in een professionele zaal of bij de plaatselijke kroeg? De regels en het gebruik kunnen nogal verschillen per locatie. Geef je het thuis, denk er dan aan dat de buren mee kunnen genieten van de muziek en zorg dat de DJ een overdekte, droge draaiplek heeft met stroomvoorziening. Geef je het in een zaal? Maak dan afspraken over de speeltijden, de stroomvoorziening, op en afbouw tijden,een parkeerplek voor de DJ, laden en lossen en of er wel of geen geluid en licht mag worden meegenomen. Het is een trend dat er steeds vaker ingeprikt moet worden op de vaste installatie van de zaal en dat het geluid begrensd is (Limiter) en soms staat er ook een vaste DJ Booth. Een ervaren DJ neemt dan ook bij de boeking tijdig contact op met de locatie om dit af te stemmen. Spreek dit ook af met de DJ.

3: Muziek

Spreek duidelijk met de DJ af wat voor muziek je wilt horen en of er een thema is. Niet elke DJ is geschikt voor elk feest! Veel DJ’s zeggen dat zij zogenaamd allround zijn, en kunnen dan ook alles draaien, maar zijn dat in principe niet. Muziek is namelijk emotie. Een House/EDM/Hardstyle DJ doe je echt geen plezier op een 70’s disco feest. De muziek zal wel gespeeld worden, maar de beleving, interactie, enthousiasme is ver te zoeken. Een DJ leest voornamelijk het publiek en dan zal hij er toch echt zelf ook lol in moeten hebben.

Maak afspraken over wat er wel en wat er niet gespeeld mag worden. Maak voor jezelf een top 10 tien lijst met nummers of stijlen die je wilt horen, een goede DJ zal daarbij zelf aan de hand van ervaring een muziekkeuze kunnen maken tijdens het feest. Geef ook aan wat je niet wilt!  Zijn verzoeknummers welkom? Spreek dat ook af. Soms kan het zijn dat bepaalde nummers gevoelig liggen en emotioneel beladen zijn. Een DJ die zijn werk serieus neemt, vraagt hier ook naar tijdens het contact moment. Is er een openingsdans? Zijn er andere zaken die afgespeeld moeten worden? Geef dat ook aan bij de intake. Lever de bestanden, indien mogelijk zo vroeg mogelijk digitaal aan.

4: DJ Keuze

De keuze is reuze. Er zijn tegenwoordig meer DJ’s dan kapsalons in een middelgrote stad. Iedereen die op zijn zolderkamer weleens een playlist heeft gemaakt, noemt zich DJ. Het is dan ook erg verleidelijk en financieel aantrekkelijk, om een zolderkamer DJ zonder ervaring te boeken voor je feest. Dit scheelt je veel euro’s, maar je krijgt er een hoop ergernissen voor terug. We zijn allemaal ergens begonnen,  Partyjock Dimitri Visch (DJ Lex Hilarisch) van DiscoRoyaal ook, maar de nieuwe generatie DJ’s  verkopen zich zelf als professionals met jarenlange ervaring en zijn vaak nog niet geschikt voor bedrijfsfeesten en huwelijken.

Met het boeken van een ervaren DJ heb je de garantie dat je waar voor je geld krijgt. Ervaren DJ’s zijn wat duurder, maar kijk eens wat je ervoor terug krijgt

  • – Nemen professionele apparatuur mee en weten deze te bedienen.
  • – Hebben jaren aan uren draaitijd ervaring, op verschillende plekken, in verschillende settings.
  • – Hebben een professioneel voorkomen en houding naar de opdrachtgever, gasten en locatie.
  • – Hebben technische kennis van apparatuur (kabels, aansluitingen, en kunnen snel kapotte apparatuur en kabels vervangen, back-up apparatuur beschikbaar)
  • – Hebben vaak een grote collectie van legaal verkregen muziek en zijn op de hoogte van de laatste trends en hits
  • – En nog belangrijker, doordat deze DJ’s een eigen bedrijf hebben, of via een boekingskantoor komen, zijn ze verzekerd voor aansprakelijkheid en schade.
  • – Flexibel. Zeker bij bruiloften of bedrijfsfeesten willen er nog wel eens stukjes of een speech worden opgevoerd. Hier is kennis voor nodig voor het juist gebruik van een microfoon (al dan niet draadloos) en het afspelen van een media bestand (CD/USB etc) die je in je hand gedrukt krijgt.

Kijk of vraag bij het boeken van een DJ dan ook naar de ervaring van klanten en vraag de referenties op en wees zeker dat dit de juiste DJ is voor het type feest dat je wilt. Een apres ski DJ op een klassiek gala? Succes! Vraag vooral door en kijk ook naar beeldmateriaal als dat aanwezig is.

5: Geluid

Maak afspraken over het volume van het geluid! Wil je dat er gedanst kan worden, maar ook dat er gepraat kan worden met elkaar? Hoe hard mag er gespeeld worden op de locatie? Sommige DJ’s denken dat zij in oorlogsgebied staan en het volume en de bas vol open zetten. Spreek het gewenste geluidsniveau duidelijk af met de DJ. Een DJ met ervaring zal dit ook aanvoelen op een feest. Vaak gaat het opbouwend naarmate het later wordt.

Ook de keuze van de apapratuur die de DJ meeneemt speelt hierbij een rol. Vier je een feest in een kleine kroeg, dan is het niet verstandig dat de DJ een PA systeem meeneemt voor een zaal van 200 man. Ook hierbij is het toverwoord communicatie en voorbereiding door en met de DJ.

6: Boek op tijd

Het spreekt voor zich dat goede en ervaren DJ’s al snel zijn volgeboekt. Zo ook Partyjock Dimitri Visch (DJ Lex Hilarisch) van DiscoRoyaal . Voor populaire data moet je vaak een jaar een tot een half jaar van te voren de DJ naar keuze vastleggen.

7: Wees aardig

Een ervaren DJ is een gentlemen, kan goed overweg met het horecapersoneel en is een gastheer naar de feestvierders toe. Behandel een DJ dan ook goed. Maak afspraken over een parkeerplek, op en afbouwtijden, start en eindtijd, mogelijkheid tot verlenging en catering. Veel DJ’s zijn al heel blij als ze bij een lange set een hapje kunnen eten en er fris/water/koffie beschikbaar is gedurende de DJ set. Een ervaren DJ zal nooit naar de drank grijpen tijdens een optreden. Ook hier is communicatie erg belangrijk.

8: Tot slot, het totaalplaatje

Kijk goed naar het totaalplaatje. Wat krijg ik als ik een DJ boek? Hoe ziet het er uit? Is DJ netjes naar thema gekleed, maakt hij gebruik van professionele apparatuur en is alles netjes weggewerkt? Of krijg je een DJ in paarse croqs op een campingtafel met kilometers haspels en andere draden in het zicht op je bruiloft? Het zit in de details. Boek je een DJ bij  DiscoRoyaal , dan kunnen we je de garantie geven dat je een geslaagd feest krijgt met een professionele en ervaren DJ.

DiscoRoyaal ®, een muzikale tijdreis door de jaren 70, 80, 90 en het heden. Partyjock Dimitri Visch (DJ Lex Hilarisch) neemt je mee met zijn Drive-in Show naar ongekende muzikale hoogte. Vette disco, foute nummers, verdwaalde schlagers, Nederlandstalige meezingers, en een (inter) actieve DJ zorgen tijdens een Disco Show van DiscoRoyaal keer op keer voor een aha-erlebnis bij de feestgangers. Meer informatie op https://www.discoroyaal.nl